Οικογένεια Κατσαράκη

Πρόκειται για την οικογένεια των εμπόρων Κατσαράκη από το Ηράκλειο Κρήτης που με προτροπή των φιλικών εγκαταστάθηκε από τότε μόνιμα στη Μπαμπίνη και που διέθεσαν τα υπάρχοντά τους στον αγώνα του έθνους.
Ο Ιατρός Βασίλειος Κατσαράκης (1874-1940) υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους μελετητές της Ελληνικής ιστορικής παράδοσης και στενός φίλος του ιστορικού Γ. Βλαχογιάννη. Ήταν θείος του αείμνηστου συντοπίτη υπουργού Γιώργου (Γάκια) Παπαδημητρίου και διδάσκαλός του σε θέματα μοναστηριακής παράδοσης. Ο Βασίλειος Κατσαράκης προέβαλε με το κύρος και την επιστήμη του την αγαπημένη του Μπαμπίνη, τίμησε την ιστορικότητα του τόπου και προσέφερε στην ευρύτερη τοπική κοινωνία του Ξηρομέρου τις υπηρεσίες του. Ως ιατρός και παράλληλα φαρμακοποιός υπήρξε αρωγός προς όλους τους πάσχοντες και αδυνάτους. Είναι χαρακτηριστικό ότι, πλην του πατρικού Κατσαρακαίικου αρχοντικού που δέσποζε μέχρι πρότινος στη Μπαμπίνη (δίπλα από το τότε ΄΄εικονισματάκι΄΄ της Αγίας Παρασκευής) και ενός καπνοχώραφου, κανένα άλλο περιουσιακό στοιχείο δεν κατέλειπε στο γιό του Νικόλαο, αριστούχο τελειόφοιτο της Νομικής Σχολής –που και αυτός προσέφερε τον εαυτό του στο βωμό της Εθνικής Αντίστασης επί Κατοχής – και στη θυγατέρα του Μαριάνθη. Ιδιαίτερα για την Μπαμπίνη, ο Βασίλης Κατσαράκης υπήρξε ο αναμορφωτής του Δημοτικού Σχολείου και για πολλά χρόνια αμισθί ιεροψάλτης, οικονομικός διαχειριστής και δωρητής (καμπάνας, καμπαναριού, στασιδίων, πολυελαίου και ιερών σκευών) της ιστορικής εκκλησίας του Αγίου Νικολάου.
Ο ιατρός Βασίλειος Κατσαράκης υπήρξε μεγάλος πατριώτης και δημοκράτης και ήταν αδελφός του Ανδρέα Κατσαράκη, του άλλου μεγάλου στρατιωτικού (ταγματάρχη, εθελοντή του 1912-13 και του Βορειοηπειρωτικού αγώνα του 1914, ήρωα Αφιον-Καραχισάρ Μ.Ασίας στο 5/42 Τάγμα του Ν.Πλαστήρα με 3 χρυσά μετάλλια ανδρείας), πολιτικού (Στρ.Ακόλουθου στη Σόφια, Ρώμη και Παρίσι, Δ/ντή Πολ.Γραφείου Προοδευτικού Κόμματος Γ. Καφαντάρη), καθηγητή (Σχολής Ευελπίδων) και συγγραφέα (της Στρατιωτικής εγκυκλοπαίδειας και εγχειριδίων πολεμικής τέχνης).
Και οι δύο αδελφοί, Βασίλειος και Ανδρέας, αγάπησαν και τίμησαν τον τόπο τους, τηΜπαμπίνηΞηρομέρου και υπήρξαν άξιοι απόγονοι του παππού τους εθνεγέρτη Ανδρέα Κατσαράκη, του πρώτου που μυήθηκε στη Φιλική Εταιρία στην Ακαρνανία για τον ξεσηκωμό της Δυτ. Ελλάδας, στενού φίλου των Γ. ΚαραΪσκάκη και Γ. Βαρνακιώτη και συνεχιστή του οικογενειακού μαρτυρολογίου υπέρ της ορθόδοξης πίστης και της ελευθερίας της πατρίδας. Όταν στις 6 Μαρτίου 1821 υψώθηκε επίσημα η σημαία της Επανάστασης στηνΑγία Δευτέρα Κατούνας Ξηρομέρου από τους στρατηγούς Καραϊσκάκη και Βαρνακιώτη, παρίστατο και πρωτοστατούσε και ο φιλικός Ανδρέας Κατσαράκης.
οικία Κατσαράκη σήμερα
 
Προς τιμή του εκλεκτού τέκνου της Μπαμπίνης ΙΑΤΡΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΚΑΤΣΑΡΑΚΗ με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ξηρομέρου και έγκριση της Περιφέρειας κεντρικός δρόμος της Μπαμπίνης  φέρει το όνομα του.
Φωτογραφικό υλικό αρχείο Μαριάνθης Κατσαράκη