ΜΠΟΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (1905-1990)


bonis

 

ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΣ (Από το 1978),

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ  (από το 1951),
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ  (1987),

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ (1987),

Γ. ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ «ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ» ( 1968-1982),

 

Ο Κωνσταντίνος Μπόνης υπήρξε καθηγητής της Πατρολογίας και της Ερμηνείας των πατέρων στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και Ακαδημαϊκός.

Γεννήθηκε το 1905 στον Αστακό της Ακαρνανίας και περάτωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στον Αστακό και στη Λευκάδα. Ο πατέρας του  είχε καταγωγή  από το Βασιλόπουλο Αστακού και η μητέρα του από τον Κάλαμο.

Το 1922 γράφτηκε αρχικά  στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και μετά από διετία μετεγράφηκε στη Θεολογική Σχολή λαμβάνοντας το πτυχίο του το 1927. Μετά από υποτροφία του Υπουργείου Παιδείας συνέχισε τις σπουδές του στους τομείς της Βυζαντινολογίας και της Εκκλησιαστικής Φιλολογίας, αρχικά στις Βρυξέλλες και κατόπιν στο Μόναχο και στο Βερολίνο. Στο Μόναχο αναγορεύτηκε διδάκτωρ της  Φιλοσοφίας και το 1937 διδάκτωρ της Θεολογίας στη Θεολογική Σχολή των Αθηνών. Υπηρέτησε στη Μέση Εκπαίδευση ως καθηγητής και ως γενικός Επιθεωρητής και κατόπιν ως Γενικός Δ/ντής της Γερμανικής Σχολής Αθηνών μέχρι το 1940. Την περίοδο αυτή εργάσθηκε ως συντάκτης των περιοδικών « Εκκλησία» και « Θεολογία» και ασχολήθηκε κυρίως με τα αρχεία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Το 1938 εξελέγη Υφηγητής στη Θεολογική Σχολή Αθηνών, ακολούθως δίδαξε ως  επίκουρος καθηγητής και το 1942 εξελέγη τακτικός Καθηγητής της Γενικής Εκκλησιαστικής Γραμματολογίας στη νεοσύστατη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Το 1951 μετακλήθηκε ως τακτικός Καθηγητής της έδρας της Πατρολογίας και της Ερμηνείας των πατέρων   στη Θεολογική Σχολή Αθηνών, αντικαθιστώντας τον αποχωρήσαντα Δ. Μπαλάνο.

Διετέλεσε Κοσμήτωρ τόσο  στη θεολογική Σχολή της Θεσσαλονίκης, όσο και σε αυτή των Αθηνών. Δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής στην Ελληνική Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού στις Η.Π.Α., χρημάτισε επί διετία γενικός διευθυντής Θρησκευμάτων στο Υπουργείο Παιδείας και  Θρησκευμάτων και εκπροσώπησε συχνά την Εκκλησία της Ελλάδος και την  Ελληνική Θεολογία σε συνελεύσεις και επιτροπές του Παγκοσμίου Συμβουλίου των Εκκλησιών.

Από το 1968 έως και το 1982 υπήρξε διευθυντής του περιοδικού «Θεολογία».

Το 1978 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και

Το 1987 χρημάτισε πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών.

Πολύπλευρος συγγραφέας ο Κωνσταντίνος Μπόνης, ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την κλασσική περίοδο της εκκλησιαστικής γραμματολογίας  και με την περίοδο της αναγέννησης των γραμμάτων στο Βυζάντιο από τον ΙΒ αιώνα και εξής.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *